Zonnebrandcrème
Zonnebrand crème wordt ook wel zonnemelk genoemd. Deze Crème kan worden aangebracht op de huid ter bescherming van de zon. In Zonnebrand Crème zit een filter ook wel de Ultraviolet filter genoemd, deze filter zorgt er voor dat er slechts een gedeelte van de zonnestraling tot de huid doordringt.
Hierdoor voorkom je het risico op verbranding. Vaak zie je op de flesjes een beschermingsfactor staan, hoe hoger de factor des te beter je beschermd bent tegen de zon. Vooral bij jonge kinderen is het aan te raden om een hoge factor te gebruiken. Kinderen tot ongeveer 15 jaar zijn extra gevoelig voor deze schadelijke straling.
Te veel zon is niet goed voor de kinderhuid. Een kinderhuid is anders dan van bijvoorbeeld iemand van 21. Dit komt doordat de kinderhuid nog niet volledig is ontwikkeld. Hierdoor ontstaat er dus een grotere kans op verbranding van de huid.
Zon
Naast het normale zichtbare licht straalt de zon ook ultraviolette straling uit. Ons oog is ook gevoelig voor dit licht, alleen laat de ooglens het niet door en beschermt daardoor het netvlies.
Sun Protection Factor
Sun Protection Factor, afgekort tot SPF is een factor die aangeeft hoe doeltreffend de zonnebrand crème of lotions zijn bij het tegenhouden van UV-B Straling. UV-B Straling is verantwoordelijk voor het verbranden van de huid bij blootstelling aan de zon.
SPF is een maatstaf die wordt gebruikt om aan te geven hoelang iemand in tegenstelling tot iemand die geen zonnebrand gebruikt, in de zon kan zitten.
Er komt nog wel wat meer bij kijken dan alleen maar een zonnebrand crème of lotion. Bij verbranding van de huid moet ook gekeken worden naar bepaalde huidtypes, heeft iemand een lichte of donkere huid. Ben je na het zonnen 2 dagen zo rood als een kreeft of heb je al een mooi bruin kleurtje.
Zonnebrand en Huid types
Er zijn 6 verschillende soorten huidtypes uiteenlopend van een heel licht tot heel donker.
- Type 1 : Je hebt een lichte huid, verbrandt redelijk snel en wordt vaak bijna niet bruin. Ook hebben mensen met huidtype 1 vaak sproeten, licht haar en een lichte kleur ogen. Aangeraden wordt om een hoge beschermingsfactor te gebruiken denk hierbij aan een factor van 30 of hoger.
- Type 2: Tussen type 1 en 2 zit eigenlijk niet zo heel veel verschil, wel is het zo dat je iets sneller bruin wordt en vaak een iets langzamer te maken krijgt met verbranding. Net zoals bij type 1 hebben mensen vaak een lichte huid. Aangeraden wordt om een factor 20 te gebruiken.
- Type 3 : Verbrandt zelden, en wordt wat makkelijker bruin. Je hebt een licht getinte huid, vaak wat donkerder haar en ogen. zonnebrand factor 10-15 wordt gezien als de veiligste beschermingsfactor voor dit huidtype.
- Type 4: Verbrandt bijna nooit en heeft van zichzelf al een wat gebruinde huidskleur. Factor 5-10 is voor jou een verantwoorde zonnebrand beschermingsfactor.
- Type 5: Aziatisch zeer goed bestand tegen de zon. In de meeste gevallen hoef je geen beschermingsfactor te gebruiken. Maar goed het is toch raadzaam om je toch te beschermen met een wat lagere beschermingsfactor.
- Type 6: Donker getinte huidskleur (Negroïde) is zeer goed bestand tegen de zon. Net als bij type 5 hoeft je geen zonnebrand crème op te doen maar is het wel raadzaam om toch een beschermingsfactor 0 – 5 te gebruiken.
Zonnebrand Beschermingsfactoren:
- Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
- Hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50
- Matige beschermingsfactor: SPF 15 tot 20
- Lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10
Europese regelgeving zonnebrand
In Europa mogen geen zonnebrand crèmes worden verkocht waarbij een hogere waarde dan 50 op staat. Dit moet worden aangeduid met 50+. De reden hiervoor is dat hoge beschermingsfactoren de indruk kunnen wekken dat men met deze producten zeer lang in de zon mag blijven. Dit is echter misleidend en het verhoogt het risico op huidkanker.
Klik hier om een goede zonnebrand te vinden.